Když cukr zabíjí: Proč se problém s konzumací cukru přehlíží?

Světová zdravotnická organizace (WHO) důrazně doporučuje nekonzumovat více než 30 gramů cukru denně. Jde o množství, které se rovná zhruba 6-7 čajovým lžičkám. Vyšší konzumace často vede k obezitě, diabetu druhého stupně a vážným zdravotním potížím.

I přesto jsou obchodní vitríny plné jídel a nápojů, které toto množství výrazně překračují. Všude ve světě můžeme narazit na varování před konzumací alkoholu, kouřením cigaret či užíváním drog. Nadměrná konzumace cukru má však více obětí, než tyto 3 zmíněné hrozby dohromady. Problém nadměrné konzumace cukru se často probírá v USA, kde bylo zjištěno, že 1 člověk zkonzumuje za rok kolem 30kg cukru. Tento problém je však celosvětový.

Zajímavým způsobem k problematice přistoupila asociace, která se v Thajsku zabývá diabetem. Pověřila thajského návrháře Nattakong Jaengsem, aby přišel s kampaní, která povzbudí veřejnost ke snížení konzumace cukru. Kampaň s názvem “Sweet Kills” má za cíl ukázat, co všechno dokáže cukrovka druhého typu napáchat, často vede k vředům a následně amputacím. Cukr má negativní dopad na celé naše tělo, tvorbu vrásek, kazení zubů, tloustnutí a mnoho dalšího. Podívejte se, jak se kampaň povedla: