Průvodce Michelin, či chcete-li Michelinův průvodce, má velmi bohatou a zajímavou historii. Co bylo na jeho počátku?
Založení společnosti Michelin
Světoznámý průvodce špičkovými restauracemi Michelin, který gastro podnikům uděluje od jedné do tří hvězd, je pro každý podnik i kuchaře ohromnou poctou. Jeho historie se začala psát v roce 1889, kdy bratři Édouard a André Michelin založili společnost Michelin. Jejím původním zaměřením byla výroba pneumatik, ke které se později přidalo vydávání automap a také průvodců po těch nejlepších evropských restauracích. Tím se rovnou dostáváme k tomu, že průvodce Michelin vydává stejná společnost, která vyrábí pneumatiky.
Vydání prvního průvodce
První edice průvodců Michelin byla vydána roku 1900. Jejím autorem byli André a Édouard Michelinovi a jednalo se o příručku, která měla motoristům zjednodušit výběr restaurace při roadtripu po Francii a dát jim tipy i na skvělé ubytování. Kromě toho se v knize nacházely také adresy čerpacích stanic, garáží, autoopraven i porovnání cen paliva v jednotlivých oblastech a otevírací doba.
V té době jezdilo po francouzských silnicích přibližně 3000 aut. Vydání průvodce, který nabádal k cestování po Francii a ještě se dělil o tipy na skvělá místa, kde zastavit na oběd, byl skvělým způsobem, jak zvýšit poptávku po automobilech a pneumatikách. Z marketingového pohledu se tedy jednalo o geniální tah. Již od počátku se příručka jmenovala průvodce Michelin a byla rozdávaná zdarma. Ovšem nesetkala se s tak nadšeným přijetím, jak bratři Michelinové předpokládali, a proto se po dvaceti letech rozhodli, že za ní budou požadovat peníze, aby začala být brána vážně.
Hvězdné hodnocení
Během své existence se také změnila barva průvodce z modré na červenou a ono slavné hodnocení hvězdami se poprvé objevilo až v roce 1926 a na současné tříhvězdičkové hodnocení se rozšířilo o pět let později. Význam hvězd je následující:
- Jedna hvězda znamená, že restaurace je velmi dobrá ve své kategorii.
- Dvě hvězdy označují podnik, kde skvěle vaří a rozhodně stojí za návštěvu.
- Tři hvězdy si vyslouží restaurace, která nabízí skutečně výjimečnou kuchyni a rozhodně stojí za zajížďku.
Období po druhé světové válce až po současnost
Po konci druhé světové války se Michelinský průvodce rozšířil také za hranice Francie. Nejprve se objevil v dalších evropských zemích a následně expandoval do téměř celého světa. Jak hodnocení podniků probíhá? Inspektoři navštěvují restaurace anonymně a jejich hodnocení je velmi přísné. Právě tento přístup michelinských inspektorů ještě podporuje prestiž Michelinských původců.
Společnost Michelin
Centrála společnosti Michelin se nachází ve francouzském městě Clermont-Ferrand. Až do roku 2005 byla firma největším výrobcem pneumatik, ale již následující rok ji předběhla firma Bridgestone.
Konkurence prestižních průvodců
V roce 1965 vznikl průvodce Gault Millau, kterého vytvořila dvojice kritiků jídla Henri Gault a Christian Millau. Předlohou a inspirací průvodce Gault Millau byl právě Michelinský průvodce. Narozdíl od hodnocení hvězdami využívá tento gastronomický průvodce bodové hodnocení. Restaurace může získat od 10 do 20 bodů a také červenou či černou kuchařskou čepici. Černá čepice označuje tradiční francouzskou kuchyni, červená čepice inovativní kuchyni.
Navštívili jste již někdy restauraci, která byla oceněna jednou a více michelinskými hvězdami? A měli jste tušení o tom, jak prestižní průvodce Michelin vznikl a co stálo u jeho zrodu?
Zdroj textu: www.axa-assistance.cz, guide.michelin.com
Zdroj foto: www.freepik.com