Co ovlivňuje chuť kávy a jak ji vylepšit?

Na kvalitu, chuť a vůni výsledného nápoje, který si budete moci vychutnat při jakékoliv příležitosti má vliv především kvalita kávy, úroveň jejího mletí, způsob skladování a péče věnovaná přípravě. Kromě kávy je v hrnku ale především voda. A na její kvalitě a chuti také záleží. A to dokonce hodně.

Přizpůsobte úpravu vody její kvalitě

Ať již vám z kohoutku teče opravdu kvalitní nebo méně kvalitní voda, vždy obsahuje chlór, který svojí nepříjemnou pachutí dokáže zničit požitek i z té sebelepší kávy. Chlór jako takový v množství obsaženém v kohoutkové vodě sice nebezpečný není, pokud jej ale konzumovat nemusíte, raději se mu vyhněte i v zájmu vlastního zdraví. Ideálním řešení je použít k úpravě vody filtr, který odstraní nejen chlór, ale i další látky, jako například těžké kovy, hormony, písek, zbytky rzi z potrubí, pesticidy či vodní kámen. U většiny opravdu kvalitních kávovarů je vodní filtr součástí přístroje a stará se o kvalitní vodu, aniž si to na první pohled uvědomujete. Bohužel nic nefunguje navěky a proto i vodní filtr v kávovaru je potřeba v pravidelných intervalech měnit a předejít tak jeho zanesení a nefunkčnosti.

Nedokáže váš kávovar přefiltrovat vodu? Zkuste filtrační konvici

Pro ostatní způsoby přípravy kávy, například v moka konvičce, vacuum potu, džezvě či french pressu je tu filtrační konvice, která se o odstranění nežádoucích látek postará již v průběhu plnění. Navíc ji lze použít také pro přípravu kvalitní vody na čaj anebo studené nápoje. Bez chlóru bude chutnat lépe káva i domácí limonáda. Filtrační konvice představuje cenově nejdostupnější řešení úpravy vody v domácnosti. Přemýšlíte-li o jejím pořízení, pak byste měli vědět, že i u špičkových modelů se cena často nepřehoupne přes 500 Kč.

Jak prodloužit životnost kávovaru i filtrační konvice?

Možná jste si všimli, že se ve vaší rychlovarné konvici, kávovaru, žehličce a dalších přístrojích, které přicházejí do styku s horkou vodou, usazuje vodní kámen. Ten zkracuje životnost spotřebičů, ale může také způsobit zkrat elektrických obvodů. Vzhledem k tomu, že se obvykle usazuje v okolí topných těles, snižuje také účinnost přístroje a zvyšuje jeho spotřebu energie. Proto, abyste předešli usazování vodního kamene ve vašem kávovaru a nemuseli řešit jeho nákladné opravy, je dobré pravidelně používat ekologický odvápňovač, který uvolní všechny škvíry a hadičky ve vašem kávovaru a udrží jej dlouho ve skvělé kondici.