Stejně jako se o kávě říká, že je její popíjení zdravé jen do určité míry, i s čokoládou je spojena řada mýtů a doporučení. Jak to s ní tedy je? Dá se o čokoládě prohlásit, že je zdraví prospěšná? Jak poznat kvalitní čokoládu v obchodě, co musí obsahovat a jaké množství čokolády je tak akorát?
Kde se vzala čokoláda
Čokoláda je oblíbenou sladkostí, po které máme ihned lepší náladu. Ale někdy pouze do doby, než se dostaví výčitky. Samotné slovo čokoláda pochází z aztéckého výrazu, jenž znamená hořké pití. Čokoláda vzniká ze zrnek tropického kakaového stromu, která jsou kvašena, pražena a následně rozemleta na prášek.
Celkem rozlišujeme 3 druhy kakaových zrn, jenž se k přípravy čokolády používají:
- Criollo,
- Forastero,
- Trinitario.
Zrna Criollo jsou nejvzácnější, čemuž odpovídá i jejich vysoká pořizovací cena. Forastero se používají v 80 % případů a Trinitario jsou kombinací Criolla a Forastera a vyskytují se pouze v 10 % čokolád.
Jak poznat kvalitní čokoládu v obchodě
Až příště zabloudíte do sladké uličky v obchodě, snažte se předtím, než si do vozíku dáte pár tabulek čokolády, pečlivě přečíst obaly. Pokud je na obalu napsáno, že se jedná o kakaovou pochoutku, dejte od ní raději ruce pryč. Pod tímto označením se totiž skrývá spousta cukru a zanedbatelné množství kakaa. Každý druh čokolády totiž musí splňovat předepsané množství kakaa. Například mléčná čokoláda musí obsahovat alespoň 25 % kakaové sušiny, zatímco ta hořká 35 %.
Kdo konzumuje nejvíce čokolády?
Zajímá vás, která země ročně spořádá nejvíce čokolády? Odpověď není nijak překvapivá, protože ze statistik jasně vyplývá, že nejvíce čokolády snědí obyvatelé Švýcarska. Ti totiž dokážou spořádat v průměru 8,8 kg čokolády na osobu ročně. Na druhém místě se s nepatrným rozdílem 0,7 kilogramů umístilo Rakousko a třetí příčku obsadilo Německo, jehož spotřeba na obyvatele činí 7,9 kilogramů za rok.
Obyvatelé České republiky raději holdují alkoholu a s konzumací čokolády jsme obsadili až sedmnáctou příčku. Předběhl nás dokonce Nový Zéland, Austrálie i sousední Polsko.
Je čokoláda zdravá?
Asi nejpalčivější otázkou, která vás v souvislosti s čokoládou napadne, je ta, zda je čokoláda zdravá, či nikoliv. V mnoha studiích se totiž můžete dočíst, že pravidelná konzumace čokolády může zabránit výskytu infarktu. Ovšem pozor, řeč je o kvalitní hořké čokoládě, jež obsahuje minimum cukrů a maximum kakaa. Právě kakao je totiž onou zázračnou látkou, jež má pozitivní vliv na vaše kognitivní schopnosti, dokáže vás povzbudit a vykouzlit vám úsměv na rtech. Ale bohužel se ukazuje, že k hlavním investorům těchto výzkumů patří potravinářské firmy, čímž se výsledky studií stávají o něco méně uvěřitelné a zavádějící.
Jíst, či nejíst čokoládu?
Co si tedy z těchto studií vzít? Jako u ostatních aspektů života, i u čokolády platí, že nejlepší je zvolit zlatou střední cestu. S konzumací čokolády to nepřehánějte, protože obsahuje také tuky a cukry, jež by mohly způsobit nechtěné přibírání na váze, ale zase se ji zcela nevyhýbejte. Když dostanete v obchodě chuť na tabulku čokolády, kupte si tu nejkvalitnější a s čistým svědomím si ji vychutnejte.
Čokoláda je božskou pochoutkou, co dělá společnost lidstvu již po celá dlouhá století. Ať už je její pravidelná konzumace zdraví prospěšná, či nikoliv, pokud dostanete chuť na čokoládu, tabulku si kupte a udělejte si radost. Ovšem mějte na paměti, že je lepší konzumovat vše s mírou a nedopřávat si celou tabulku čokolády každý den. To by vám akorát zevšedněla a neměli byste z její konzumace takové potěšení.
Zdoj foto: www.freepik.com