To, že za únavou může být nedostatek spánku nebo třeba stres či nedostatek vitamínů asi nikoho nepřekvapí. Co když je za tím ale něco úplně jiného? Něco, o čem jste možná ani neslyšeli? Nové poznatky vědců naznačují, že právě určité druhy tuků, takzvané lysofosfolipidy, mohou hrát klíčovou roli v tom, jak se cítíme a jak jsme výkonní s přibývajícím věkem.
Tuky, které nejsou nepřítelem
Byť máme možná zafixované, že tuky nejsou ničím pozitivním, u lysofosfolipidů to tak není. Jde o speciální druhy tuků – podobně jako omega-3 mastné kyseliny. Neukládají se ale do zásob, takže se nemusíte bát, že by se vám z nich zvětšoval objem pasu. Daleko spíše působí jako „manažeři“ buněk a pomáhají jim lépe využívat energii a udržovat jejich správnou funkci. Vlastně fungují jako efektivní mazadlo – bez něj by motor vašeho těla rychle ztrácel výkon a rychleji se opotřeboval. Proto jsou i lysofosfolipidy nezbytné pro naše buňky, aby mohly optimálně fungovat.
Bez mitochondrií ani ránu
Jak stárneme, počet i efektivita mitochondrií klesá. Produkují méně energie a více volných radikálů, které poškozují buňky a DNA. Výsledky známe všichni ze své každodenní praxe – menší výkon, pomalejší reakce, slabší energie, ale také třeba diabetes nebo obezita. Zjistilo se však, že lidé s vyšší hladinou lysofosfolipidů mají výrazně lepší funkci mitochondrií – a s tím všechny spojené benefity. Zjednodušeně řečeno:
- méně lysofosfolipidů = únava, pomalejší regenerace
- více lysofosfolipidů = více energie, silnější svaly a větší vitalita
Lysofosfolipidy úzce souvisí i s tématem longevity – dlouhověkosti. Udržují buňky v dobré kondici, snižují oxidační stres a podporují regeneraci organismu.
O nás
A jak tedy lysofosfolipidy získat? Výzkumy prokazují, že právě vejce jsou jich plné, zejména pak vaječné žloutky. Ale málokdo sní tolik vajec, aby dokázal potřebnou dávku získat. Proto je zde doplněk stravy Lynova, který byl speciálně vyvinut pro zvýšení hladiny lysofosfolipidů v těle. Pomáhá tělu lépe hospodařit s energií a podporuje svalovou i mentální výkonnost.
Zdroj náhledového obrázku: Freepik

