Káva je nápoj lahodný, který má své příznivce. Aby však uspokojila naše chuťové buňky, musí být nejen dokonale připravena, ale také dobře upražena. Dokonalé pražení zajistí pražírna kávy.
Pražírna má velký podíl na chuti kávy
Než si můžeme pochutnat na lahodném šálku kvalitní kávy, musí si surovina pro její přípravu potřebná projít několika procesy. Patří mezi ně i pražení. To zajišťují profesionální pražírny kávy, mezi něž rozhodně patří i slovenská pražírna kávy EBENICA COFFEE. Za svůj úspěch vděčí správnému rozhodnutí v podobě vhodného pražícího stroje, jež se stal srdcem jejich pražírny. Samozřejmostí je pak i pražič, který má potřebnou techniku na starosti. Bez něj se žádný pražící proces neobejde.
- Co má vliv na kvalitu pražení?
Přestože celý pražící proces probíhá díky kvalitním technologiím, je potřeba sledovat a kontrolovat některé z parametrů, které ovlivňují výslednou kvalitu upražené kávy. Jedná se především o dobu pražení, tlak, teplotu vzduchu v bubnu i pražených kávových zrn. To vše má na starosti právě pražič, který tak ovlivňuje recepturu kávy. Na kvalitu kávy mají však vliv i některé z venkovních faktorů. Jedná se především o venkovní teplotu a vlhkost vzduchu. I to musí správný pražič sledovat.
Skladování kávy
Na chuti kávy se podílí nejen její správné upražení, ale také správné skladování kávy. Co bychom tedy měli mít na zřeteli, co se skladování kávy týká?
- Vzduch
Čerstvě upražené kávě nesvědčí kyslík. Ideální volbou pro její skladování jsou uzavíratelné obaly se zip-lock systémem a jednosměrným ventilem. Takto skladovaná káva si uchová svoji čerstvost po velmi dlouhou dobu.
- Tmavé místo
Pro skladování kávy si zvolte takové místo, kam nebudou pronikat přímé sluneční paprsky. Ideálním místem je takové, které je tmavé.
- Skladovací teplota
Vhodnou volbou je teplota pokojová. Kávě neprospívají extrémy mezi něž patří teplota vysoká nebo naopak nízká.
- Vlhkost
Káva má schopnost pohlcovat vlhkost z okolního prostředí. Je tedy potřeba zvolit nejen vhodné skladovací obaly, ale místo, které bude suché.