Bez kečupu si mnoho z nás nedokáže představit řadu pokrmů. Znáte ale historii tohoto rajčatového ochucovadla? Je velmi pestrá a zajímavá.
Kdy vznikl kečup?
Věděli jste o tom, že kečup vznikl již před naším letopočtem? Vznik oblíbené rajčatové omáčky se datuje do oblasti dnešní Číny, konkrétně do 3. století před naším letopočtem. Dokonce samotný název kečup pochází z čínského výrazu kê-tsiap, který označuje fermentovanou rybí omáčku. Původně se totiž nejednalo o kečup tak, jak ho známe nyní, ale pouze o o rybí omáčku, která se používala v kuchyni k ochucení pokrmů.
První kečup v Evropě
Do Evropy se kečup dostal až o mnoho staletí později. Dokonce se hovoří o tom, že poprvé ho do Evropy přivezli britští obchodníci v 17. století a okamžitě se ho pokusili napodobit. Jak jsme již zmínili, kečup neobsahoval rajčata a jednalo se o slanou omáčku. Velmi oblíbený byl v Anglii zejména mushroom ketchup (houbový kečup), který připomínal dnešní worcesterovou omáčku. Favoritem spisovatelky Jane Austen byl naopak walnut ketchup (kečup z vlašských ořechů).
Kečup v Americe
Až poté, co vzali výrobu kečupu do svých rukou Američané, začala se v receptuře konečně vyskytovat rajčata. První kečup, jenž obsahoval rajčata, se vyrobil pravděpodobně až kolem roku 1812. Rajčata se v té době ale nepěstovala v takovém počtu jako nyní a kečup byl z větší části tvořen spíše konzervačními látkami a dokonce jste v lahvi s kečupem mohli najít také uhelný dehet.
Pan Heinz a jeho důraz na kvalitu
Až díky panu Heinzovi se začal kečup od konce 19. století podobat tomu, který jíme dnes. Právě H. J. Heinz se totiž zaměřil zejména na kvalitu a zavedl pravidlo, že rajčata se musejí zpracovávat v den sklizně. Také přišel s receptem na výrobu kečupu, jenž zůstává standardem do dnešních dní. Recept na kečup podle Heinze obsahuje:
- rajčata
- ocet
- cukr
- sůl
- koření
Ikonické logo s číslem 57
Vybavujete si etiketu kečupu Heinz? Nachází se na ní číslo 57, jež symbolizuje počet variant kečupů, které společnost vyrábí. Právě to ale je mýtus, neboť Heinz vyráběl a stále vyrábí přes 60 různých druhů kečupů, ale marketingovému oddělení se číslo 57 zdálo zajímavější a pro zákazníky atraktivnější, a proto ho na etiketě ponechali. Pokud doma máte onu ikonickou skleněnou láhev s kečupem Heinz a nevíte, jak z něj dostat zbytek kečupu, jednoduše otočte láhev vzhůru nohama a několikrát jemně poklepejte na číslovku 57.
Kečup ve světě
Protože historie kečupu je velmi rozmanitá a původní kečup nemá s chutí toho současného příliš společného, pojďme se ještě podívat na to, jaké různé druhy kečupů se ve světě nacházejí. Americký kečup značky Heinz je standardem, podle něhož se hodnotí ostatní kečupy. Vzhledem k tomu, že se jedná o prvního výrobce kečupu v podobě, jak ho známe dnes, není se čemu divit. Kečup Heinz je sladký a je v něm dobře patrná také silná rajčatová chuť.
Kečup v Německu
U našich západních sousedů je na prvním místě v žebříčku oblíbenosti kečup s příchutí kari, který se používá zejména při servírování currywurstu. Tato německá specialita, s níž se můžete setkat zejména v Berlíně, je tvořena klobásou opečenou na grilu a politou kari kečupem.
Kečup na Filipínách
Na Filipínách se nedaří rajčatům, a proto se tam kečup vyrábí z banánů. Aby připomínal klasický rajčatový kečup, je barvený dočervena. Chuť banánového kečupu je sladká a také má velmi jemnou konzistenci.
Až si příště k hranolkům, těstovinám nebo například párku přidáte kečup, vzpomeňte si na jeho zajímavou historii a třeba se o některé fascinující detaily podělte se svou rodinou a přáteli.
Zdroj textu: www.tasteofhome.com, www.mentalfloss.com
Zdroj foto: www.freepik.com