Španělsko je zemí, která láká turisty na mnoho zajímavostí. Kromě krásných pláží a blankytně modrého moře je to také nespočet kulturních památek, jedinečná kultura a v neposlední řadě také typická kuchyně. Španělská jídla jsou velmi specifická, hýří nejen barvami, ale také chutěmi.
Co ochutnat ve Španělsku
Samozřejmostí je velká nabídka čerstvých ryb, ale také ovoce, zeleniny. Španělské potraviny jsou základem gastronomie. Španělé si potrpí na to, aby se na jejich stolech objevovali pokrmy připravované jen z těch nejkvalitnějších surovin. Jídlo, má ve Španělsku velmi důležitou roli. Zatímco pro nás je obvyklé, že jíme často ve spěchu a hlad krotíme nabídkou rychlého občerstvení, ve Španělsku je jídlo skoro až jakýmsi obřadem. Španělé si rádi vychutnají pomalé obědy, kdy se stoly prohýbají pod bohatou nabídkou. Oběd je pro ně nejdůležitější částí dne. Takřka pravidelně se na stolech objevují ryby zpracované na různé způsoby. Ale nemusíte se bát, pokud nepatříte k milovníkům mořských plodů, i vy si ve Španělsku přijdete na své. Mezi nejznámější speciality se řadí studená polévka gazpacho, paella, která by se dala přirovnat k našemu rizotu a podává se zásadně na obrovské pánvi a churros, se kterým se velmi často setkáte u snídaně.
Španělská vína prvotřídní kvality
Kvalitní jídlo by však na své dokonalosti ztratilo, kdyby nebylo doplněno také kvalitním vínem. A ač se to o Španělech neví tolik jako třeba o Italech, patří španělská vína k těm nejlepším. Španělsko je rozděleno do řady vinařských oblastí. Specialitou jsou zejména odrůdy červeného vína, ale velmi kvalitní je také bílé víno. Pokud si budete chtít dopřát kvalitní španělské víno v našich končinách, pak se zaměřte na vína, která pochází přímo od výrobců. Bohatou nabídku najdete na stránkách www.bmcbrno.cz/spanelska-vina. Zde si můžete vybrat vína právě podle oblasti, ze které pochází.